• Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Σωματικοί και ψυχικοί πόνοι

Αυτές τις μέρες όλοι κάπου πονάμε. Σωματικά ή ψυχικά.
Μήπως είναι ένα και το αυτό;

Μέση, αυχένας, γόνατο, ισχίο και άλλα τόσα παράπονα εκφράζονται και από παντού ακούς «πες καμιά καλή άσκηση», «τι να κάνω για», για τη πλάτη, για τον ώμο για τους πόνους αυτους που μοιάζει να έχουν έρθει …από το πουθενά και μας κάνουν να νιώθουμε άλλο τόσο αδύναμοι,, εγκλωβισμένοι, αποπροσανατολισμένοι.
It’s not about one exercise.

Αυτές τις μέρες όλοι καθίσαμε λίγο παραπάνω κολλημένοι σε οθόνες, αποπροσανατολιστήκαμε και απομονωθήκαμε, όλοι αγχωθήκαμε λίγο περισσότερο για τις δουλειές μας κ το μέλλον γενικότερα, όλοι στερηθήκαμε αγαπημένους ανθρώπους και αγκαλιές. Πολλοί από εμάς είδαμε φίλους και συγγενείς να φεύγουν πρόωρα και μοιραστήκαμε αγωνία για αυτους που είναι στη πρώτη γραμμή αλλά και για όλη την ανθρωπότητα που ζει δύσκολους καιρούς.

Το σώμα μας δεν μπορεί να μείνει αμέτοχο σε όλο αυτό.

Δεν πρόκειται για μια μαγική άσκηση. Πριν αναζητήσουμε τη λύση στη μοναδική άσκηση ή τους μαγικούς γκουρού του YouTube και του Instagram με την τέλεια πλαστική εικόνα να μας προσφέρουν κονσερβοποιημένα προγράμματα και θεραπείες μήπως να δούμε και μια άλλη προοπτική;

Get your feet on the ground.
Σήκω από τη βολική πολυθρόνα που σου παρέχει «ασφάλεια» και πάτα στα πόδια σου. Στάσου όρθιος. Μείνε για λίγο ξυπόλητος. Νιώσε την επαφή με το έδαφος. Άνοιξε τα δάχτυλα των ποδιών σου, πίεσε το μεγάλο δάχτυλο κάτω, νιώσε την κάμαρα σου δυνατή.
Νιώσε τους μυς στους γλουτούς και τους μηρούς να ξυπνάνε και συγκεντρώσου στη βάση σου.

Recharge your hips.
Οι μυς στους γλουτούς, στους μηρούς και στη λεκάνη είναι η δύναμη σου. Μην τους αφήνεις να αχρηστεύονται στους καναπέδες. Έχουν φτιαχτεί για να τρέχεις να σκαρφάλωνες να παλεύεις. Το σώμα όταν δεν νιώθει τη βάση ισχυρή μπλοκάρει τα πάντα, «μαζεύει και σφίγγεται» για να βρει τη σταθερότητα που τους λείπει. Καμία διάταση καμία θεραπεία δεν θα σε χαλαρώσει αν δεν δυναμώσεις τη βάση σου. Την σωματική και την ψυχική.

Trust your base.
Αυτές τις μέρες που μπορεί η απελπισία να σε βαραίνει θυμήσου τη βάση σου, τις ρίζες σου. Νιώσε τη δύναμη που έχεις όταν «στέκεσαι στα πόδια σου». Θυμήσου ποιός/ ποια είσαι και ποια είναι η δύναμη σου. Μην αφήνεσαι να βουλιάζεις στην τηλεόραση και να βλέπεις παθητικά την καθημερινότητα σαν σε χειμερία νάρκη. Βγες έξω, στην φύση όσο γίνεται, εννοείται με όση ασφάλεια κ προστασία χρειάζεται στις μέρες μας. Βρες το τρόπο να σταθείς στα πόδια σου. Το σώμα χρειάζεται να νιώσει δυνατά πέλματα, πόδια γλουτούς.
Οι γλουτοί ρυθμίζουν τη κακή λειτουργία στα πέλματα, είναι μυς είναι καθοριστικής σημασίας για την απορρόφηση κραδασμών. Η «βάση» μας είναι αυτή που θα μας προφυλάξει από τα «τραντάγματα» αυτής της εποχής. Ποιος είσαι, ποιος είναι ο στόχος σου σε αυτή τη ζωή και ποια είναι η δύναμη σου να προσφέρεις και να δώσεις αγάπη. Όταν εστιάσεις σε αυτό οι εντάσεις θα φύγουν με μαγικό τρόπο.

Breathe.
Ξέρω όλοι αφού αναπνέουμε πιστεύουμε ξέρουμε και να το κάνουμε σωστα; Ίσως όμως μπορούμε να τη βελτιώσουμε. Η αναπνοή μας περιορίζεται από το άγχος, τη κατάθλιψη, τη στάση σώματος, από την παραίτηση μας σε ένα παθητικό τρόπο ζωής. Στάσου μια στιγμή κάπου ήσυχα χωρίς τηλεόραση χωρίς κινητό και απλά πάρε 10 αναπνοές χωρίς να κάνεις απολύτως τίποτα. Δεν χρειάζεται να κάνεις κατι άλλο. Το σώμα σου θα το κάνει για σένα. Η απλή πλήρης αναπνοή και η ενεργοποίηση του διαφράγματος ίσως είναι η πρώτη άσκηση που πρέπει να βάλουμε στο πρόγραμμα μας πριν ενημερωθούμε για περίτεχνες τεχνικές asanas & meditation με περίεργα ινδικά ονόματα που μπορεί να μας τρομάζουν. Το στρες και οι ορμόνες που εκκρίνονται ενεργοποιούν σαν «flight or fight»αντίδραση, άσκοπα και παρατεταμένα τον κεντρικό μυ του σώματος, τον λαγονοψωιτη, δεν του επιτρέπουν να αιματώνεται φυσιολογικά και μαζί του περιορίζεται και το διάφραγμα που μοιράζονται τις ίδιες περιτονίες. Αν δεν κινηθείς με φυσική κίνηση και περπάτημα έξω σε ανηφόρες και κατηφόρες μην περιμένεις να διαταθει αυτός ο μυς ότι stretching και να κάνεις. Γόνατα, ισχίο,μέση, ώμος, αυχένας, πονοκέφαλοι δεν θα ηρεμήσουν αν δεν ρυθμίσεις αναπνοή και λαγονοψωιτη. Και όχι, δεν θα τα φτιάξεις αυτά ούτε και με το πιο ακριβοπληρωμένο Pilates. Γιατί καμία μέθοδος δεν μπορεί να αντικαταστήσει την επίγνωση σώματος μέσω της φυςικής κίνησης που χρειάζεται να αποκτήσουμε και να θεραπευτούμε. Χρειάζεται να ανακτήσουμε την αγάπη και το σεβασμό για το σώμα μας και να μάθουμε για να μην το κακοποιούμε με απραξία .

Brace the core.
Κοιλιακοί και ραχιαίοι δεν θα βελτιωθούν ούτε με χίλια crunches ούτε με απρόσωπα applications που σου υπόσχονται 6 pack. Γιατι το θέμα στους μυς του κορμού δεν είναι απλά η δύναμη. Είναι και ο σωστός συντονισμός. Όσο δυνατοί και να είναι αν δεν ενεργοποιηθούν οι μυς του κορμού σωστά πριν σηκώσουμε κάτι βαρύ και αργήσουν θα το έχουμε πάθει το «λουμπάγκο»! Το σώμα μας δίνει ότι του ζητήσουμε. Αν δεν του δίνουμε ερεθίσματα με φορτία και πιο δραστήρια ζωή δεν θα εκπαιδευτεί να αντέχει και να μας προστατεύει σε μια δύσκολη στιγμή.
Κ αν το εσωτερικό της κοιλιακής χώρας είναι απορυθμισμένο με πεπτικό και λεμφικό σύστημα καταπονημένο και δυσλειτουργικό καμία προπόνηση από μόνη της δεν μπορεί να το αντιπαρέλθει. Η δύναμη του κορμού δεν μπορεί να είναι μόνο επιφανειακή αλλά χτίζεται από μέσα προς τα έξω!!

Find your center.
Ο δυνατός κορμός με συνειδητή αναπνοή και φυσική κίνηση μας επαναφέρει στο κέντρο μας. Μας κάνει να νιώθουμε το φυσικό πυρήνα του σώματος συγκροτημένο να σταθεροποιεί κ να εξισορροπεί τις δυνάμεις που ασκούνται σε αυτό εξωτερικά και εσωτερικά. Ο δυνατός πυρήνας θα σταθεροποιήσει και λεκάνη και πόδια , αρα θα βοηθήσει και σε δυνατά πέλματα, γόνατα, ισχία, μέση και θα μεταφέρει δυνάμεις προς το επάνω μέρος με ασφάλεια δηλαδή υγιείς ώμους, αυχένα κ.ο.κ

Release the tension.
Μόνο τότε μπορούμε να αντιμετωπίσουμε θέματα και στο πάνω μέρος σωμάτος. Αν δεν προηγηθεί δουλειά στη βάση, στα πόδια στους γλουτούς, και δεν σταθεροποιήσουμε κέντρο δεν θα φύγει ποτέ η ένταση που παρατηρούμε στο λαιμό στους ώμους στον αυχένα στο κεφαλι. Ότι διατάσεις κ να μα μας δίνουν οι φυσικοθεραπευτές για τον αυχένα αν δεν δυναμώσουμε πέλματα, γλουτούς ράχη και πλάτη δεν θα δούμε γιατρειά σε αυχένα και ώμους.

Open up.
Έχετε παρατηρήσει τις εικόνες των Αγίων, έχετε δει ποτέ καμία εικόνα με κλειστό στήθος η σφιγμένους ώμους; Ο άνθρωπος που νιώθει δυνατή τη βάση του και το κέντρο του είναι ανοιχτός και χαλαρός. Οι αδύναμοι σφίγγονται, έχουν ένταση , οι δυνατοί άνθρωποι είναι ανοιχτοί και ήρεμοι. Ο φόβος φέρνει αμυντική στάση με κυφωτική θέση και προτεταμένο κεφαλι. Η στάση σώματος βελτιώνεται από μέσα προς τα έξω…

Find you focus.
Μόνο όταν νιώθουμε δυνατοί και έχουμε επαφή με το κέντρο μας μπορούμε να προχωρήσουμε και τη σκέψη μας πιο πέρα. Είτε το πούμε πνευματικά επιτεύγματα, είτε σωματικές επιδόσεις, είτε απλά επαφή με τον ανώτερο εαυτό μας, μόνο με δυνατή βάση και πρώτη ύλη το ισχυρό κέντρο και το νόημα στη ζωή μας μπορούμε να πάμε πιο ψηλά.

Trust your BASE.
Feel your CENTER.
Then ,
Find your FOCUS.

It’s never all about one single exercise.
It’s always base, center, focus

13 Μαΐου, 2021